Stuntvlogger Sam – Jelmer Jepsen

Stuntvlogger Sam is een 11-jarige jongen die woont op een boerderij. Hij vindt het leven maar saai en besluit stuntvlogs te gaan maken. En stuntvlogs maken, dat gaat niet zonder slag of stoot.

Stuntvlogger Sam en de wolf van Weverseind

De vakantie is aangebroken, maar Sam ziet er als een berg tegen op. Andere klasgenootjes vertrekken naar Spanje of Italië, maar omdat Sams vader boer is, gaan ze eigenlijk nooit weg. Grote Verveling ligt dus ook dit jaar weer op de loer. Dan krijgt Sam van zijn ouders een vlogcamera. Eindelijk, nu kan hij net als iedereen gaan vloggen. Maar hoe krijgt hij zoveel mogelijk likes? Door te gaan stuntvloggen!

Mijn mening over deel 1

Wat heeft Jelmer Jepsen een leuk origineel verhaal neergezet! Een boek over een jongen die stuntvlogs gaat maken, of eigenlijk zijn de meeste stuntvideo’s. Zijn eerste video is met zijn koe Coby en heel veel schuim. Wat dat precies is, zul je zelf moeten ontdekken.

Sam wordt vrienden met Nathalie en samen gaan ze op zoek naar de wolf die bij hun in de buurt woont. Tijdens hun zoektocht komen ze erachter dat er een groepje mannen is die de wolf wil neerschieten. Dat willen Sam en Nathalie natuurlijk niet. De mannen worden erg grappig omschreven en geïllustreerd, kinderen zullen hiervan smullen.

Toch wordt het ook wel spannend. Is de wolf gevaarlijk? Schieten de mannen de wolf echt zomaar neer? Vragen die moeten worden beantwoord door Sam en Nathalie. Ik vind Sam en Nathalie een heel goed team, ze vullen elkaar goed aan. Ze werken samen en bereiken wat ze willen.

Dit eerste deel is veelbelovend en na het lezen van deze was ik wel benieuwd naar de verder avonturen van Sam en Nathalie. Ik had andere mensen al gehoord over het tweede deel.

Ik heb wel een klein kritiekpuntje over het eerste deel. De hoeveelheid views die de video’s van Sam krijgen, vond ik een beetje ongeloofwaardig. Wanneer kinderen dit boek lezen en ook zulke video’s willen maken, zullen ze teleurgesteld worden in het aantal mensen dat zal kijken.

Stuntvlogger Sam en de vloek van Atlantis

Sam gaat op brugklaskamp in de Belgische Ardennen. Natuurlijk gaat zijn vlogcamera mee! Zul je net zien: wordt hij ook nog eens ingedeeld in het groepje waar zijn vlogrivaal Danny Durfal in zit. Danny daagt Sam uit voor een duel: durft Sam midden in de nacht in te breken in pretpark Historyland, dat naast de camping ligt, en stunts op te nemen? Natuurlijk durft Sam dat! Er ontstaat een spannende battle tussen de twee vloggers. Maar dan gaat het mis, en het is nog maar de vraag of alles voor iedereen goed zal aflopen…

Mijn mening over deel 2

In het tweede deel leren we Danny Durfval, de concurrent van Sam, beter kennen. Ze gaan met de klas op kamp en worden toevallig bij elkaar in het groepje ingedeeld. Ze moeten dus samen in een tent slapen. Op de eerste dag doen ze al een duel, met bijna een fatale afloop…

Sam en Danny gaan de uitdaging aan om in het pretpark, ’s nachts, stunts op te nemen. Maar in het park wonen onder andere Sinbad de Reuzenhaai en Killer Henkie, een mensenetende octopus. Als dat maar goed gaat… Als snel ontdekken ze dat er camera’s in het park hangen en dat ze die dus moeten ontwijken.

Wanneer Sam een stunt probeert op te nemen, doet Danny er alles aan om deze te saboteren. Dit heeft natuurlijk gevolgen. Niet alleen voor Sam, maar voor iedereen in het park. Het is vervelend om te lezen hoe gemeen Danny is, maar goed om te lezen hoe Sam daarmee omgaat. Samen met Nathalie probeert hij zo aardig mogelijk te zijn en alles eerlijk af te handelen.Na een ongelukje in het park, moeten alle kinderen toch gaan samen werken. Dus ook Danny en Sam. Dit vinden ze lastig!

Ik vond het tweede deel een stuk beter dan het eerste deel. Het eerste deel was vooral grappig, het tweede deel is vooral spannend met af en toe een grapje. Maar weer zijn de illustraties ook hilarisch. Ik vind vooral de bewakers van het pretpark erg goed gelukt. Het tweede deel heeft ook een kaart op de schutbladen, pluspunt! Jelmer Jepsen heeft een boek neergezet waarin kinderen zichzelf en de wereld om zich heen kunnen herkennen. Het einde is beetje open en beetje gesloten. Het duel is voorbij, maar het kamp nog niet…

Bedankt voor het opsturen van beide exemplaren LS Amsterdam! Ik denk dat veel kinderen deze boeken met plezier zullen lezen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s